Ymane Fakhir

Χώρος: 
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 6

Το έργο της Ymane Fakhir έχει αποτυπωθεί σε μια μεγάλη γεωγραφική έκταση, καθώς η καλλιτέχνις χτίζει γέφυρες που ενώνουν τη Γαλλία με την περιοχή της Μεσογείου και κυρίως με τη χώρα καταγωγής της, το Μαρόκο. Οι φωτογραφίες της θίγουν το θέμα της θηλυκότητας, αναδεικνύοντας τη διάσταση ιδιωτικού και δημόσιου χώρου και την προφανή κανονιστική πτυχή των κοινωνικών συμβάσεων που επικρατούν στον αραβικό/ισλαμικό κόσμο. Το έργο της τονίζει το γεγονός ότι, παρά την όλο και μεγαλύτερη προθυμία των αραβικών και ισλαμικών κοινωνιών να αποδεχθούν και να επιδιώξουν έναν δυτικού τύπου εκσυγχρονισμό, πολλές αρχαίες κοινωνικές και ανθρωπολογικές τελετουργίες και φαινόμενα παραμένουν ζωντανά.

Η ενότητα Un ange passe αφηγείται την ιστορία ενός μαροκινού γάμου. Παρουσιάζει έναν κόσμο φανταστικό, γεμάτο χρώμα, με το νεόνυμφο ζευγάρι και τους καλεσμένους να μετατρέπονται σε ηθοποιούς. Το έργο βασίζεται στα στοιχεία της επιφανειακότητας και της θεατρικότητας, της αποπλάνησης και της επίδειξης. Καθώς η νύφη περιφέρεται, κάθε φορά με διαφορετικό φόρεμα, μέικ απ και αξεσουάρ, οι καλεσμένοι διακόπτουν το γεύμα και τη συζήτησή τους, για να κοιτάξουν το θέαμα που παρουσιάζεται μπροστά τους.

Η μουσική της ορχήστρας γεμίζει τον χώρο, ενώ οι καλεσμένοι χειροκροτούν και κοιτούν με ερευνητικό βλέμμα το νεόνυμφο ζευγάρι που κατευθύνεται σε έναν καναπέ σε υπερυψωμένο σημείο της αίθουσας –εκεί, θα είναι εκτεθειμένο στα μάτια όλων των παρευρισκομένων.

Το ζευγάρι χαμογελά αδιόρατα και νεύει καθώς οι negafat, επαγγελματίες παράνυφοι, εξειδικευμένες στη νυφική διακόσμηση, τακτοποιούν τα ρούχα των νεόνυμφων, τους λένε πώς να καθίσουν και να σταθούν, ακόμα και πώς πρέπει να πιαστούν με τον σωστό τρόπο χέρι-χέρι. Οι negafat παρακολουθούν άγρυπνα το ζευγάρι. Αυτή είναι η πιο σημαντική μέρα της ζωής κάθε νεαρής γυναίκας στην Αραβία. Στον αραβικό κόσμο, όλες οι γυναίκες έχουν μεγαλώσει μαθαίνοντας ότι ο γάμος είναι η κορυφαία στιγμή της ζωής τους. Την ημέρα του γάμου της, η γυναίκα είναι η βασίλισσα αλλά και ένα αντικείμενο που συμμετέχει σε ένα οικογενειακό θέαμα.

 

Βιογραφικό: 

γεν. 1969, Καζαμπλάνκα, Μαρόκο

Ζει και εργάζεται στη Μασσαλία. Η φωτογραφική πρακτική της Ymane Fakhir συνενώνει το ντοκιμαντέρ με τη μυθοπλασία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται, επίσης, με τις ταινίες μικρού μήκους. Τα βίντεό της επικεντρώνονται σε μία πράξη ιδωμένη καθ’ όλη τη διάρκειά της με στόχο τη θεώρησή τους ως τμήματα της πραγματικότητας, ως στιγμές απόλυτης ανθρωπιάς. Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε πολυάριθμες εκθέσεις στη Γαλλία και το εξωτερικό, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πρωτοποριακής έκθεσης Africa Remix που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, από το Λονδίνο στο Ντίσελντορφ, από το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι ως το Τόκιο, από το Γιοχάνεσμπουργκ στο Όσλο. Πρόσφατες εκθέσεις: Taking Care, FRAC, Μασσαλία (2013) • Ici, Ailleurs, Friche la Belle de Mai, Μασσαλία – Προβηγκία 2013 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (2013) • Pierre qui roule…, Etemad Galerie, Ντουμπάι (2013) • galerieofmarseille, Μασσαλία (ατομική, 2012). Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ όπως το Norderlicht photofestival στην Ολλανδία και στην Μπιενάλε Φωτογραφίας του Μπαμάκο, Μάλι.

 

Έργα: 
PODIUM, 2003 PREMIUM PAPER PRINT, DRY MOUNT ON DIBOND  120 X 80 CM