Veronica Smirnoff

Χώρος: 
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 6

Η δουλειά μου αυτή έχει ως πηγές έμπνευσης τις εμπειρίες μου από τους τόπους που έχω επισκεφτεί και τη γοητεία που μου ασκεί η αρχαία χαρτογραφία. Η χαρτογράφηση είναι βασικό ανθρώπινο ένστικτο. Ήδη από την παιδική ηλικία, οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να επεξεργάζονται τις πληροφορίες στη χωρική τους διάσταση. Αυτή η ικανότητα μας βοηθά να αντιληφθούμε τη θέση του ατόμου στον ευρύτερο εξωτερικό κόσμο –η διαδικασία της νοητικής χαρτογράφησης ορίζει την ταυτότητά μας. Θέλησα να μπω στη θέση του χαρτογράφου που ξεκινά να χαρτογραφεί τον κόσμο. Να διερευνήσω το οξύμωρο της θέασης του κόσμου, άμεσης και μυστηριακής, μέσω «του χάρτη, που δεν συνταυτίζεται με τον τόπο που απεικονίζει». Τα αμιγώς φαντασιακά τοπία παρουσιάζουν στρεβλά, επιλεκτικά και με εύτακτες οριοθετήσεις τον κόσμο, με τρόπο που απέχει πολύ από την πραγματική γεωγραφία και βασίζεται κυρίως στη σχέση τόπου και μύθου, οικείου και ανοίκειου.

Τα μοτίβα των ζωγραφικών έργων μου παραπέμπουν στις έννοιες της εξερεύνησης και της ανακάλυψης, της στρατιωτικής κατάκτησης και των αυθαίρετων συνόρων που παρουσιάζουν οι χάρτες –προσπαθώ να κατανοήσω τους δεσμούς ανάμεσα στα αντικείμενα και τους τόπους. Οι πηγές έμπνευσής μου είναι πολλές και ετερογενείς: από τα μεσαιωνικά χρονογραφήματα και τα σχηματικά mappa mundi, μέχρι τα βιντεοπαιχνίδια και τα σύγχρονα, μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, που σαρώνουν την τοπογραφία μιας περιοχής σε αναζήτηση στόχων.

Ο συμβολισμός ως τρόπος έκφρασης ταιριάζει με τη θεματική αυτή: το έργο είναι φτιαγμένο από παραδοσιακά στοιχεία –γκέσο και μπογιά από αλεσμένους ημιπολύτιμους λίθους, ανακατεμένα με κρόκους αυγών και λευκό κρασί. Οι τάβλες στις οποίες ζωγραφίζω είναι φτιαγμένες από ξύλο οξιάς, που μεγάλωσε κι ευλογήθηκε σε ρωσικά μοναστήρια. Το γεγονός αυτό αναμφισβήτητα προσδίδει στο έργο μου θρησκευτικό χαρακτήρα αλλά παράλληλα αναδεικνύει την έμφαση που θέλω να δώσω στη συνάντηση του παλιού με το νέο.

Ο αναχρονισμός της τεχνικής της αυγοτέμπερας παραπέμπει στη βυζαντινή τεχνοτροπία και την ασιατική παράδοση και αμβλύνει τον ρεαλισμό της απεικόνισης, καθώς τα αντικείμενα μοιάζουν με οράματα. Τα σημαίνοντα είναι μεταφορές με προκαθορισμένα νοήματα. Με γοητεύουν τα αιχμηρά τους μηνύματα και οι τρόποι νοητικής σύλληψης του τοπίου, καθώς η φύση προσεγγίζεται υπό το πρίσμα του πολιτισμού και της κουλτούρας. Τα δάνεια από τις παλιές αυτές τεχνοτροπίες προσδίδουν μια διαφορετική αντίληψη μέσω της μετασχηματιστικής διαδικασίας της ζωγραφικής.

Veronica Smirnoff

Βιογραφικό: 

γεν. 1979, Μόσχα, Ρωσία

 

Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Σπούδασε στην Slade School of Art και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Royal Academy of Arts, στο Λονδίνο. Οι πίνακες της Smirnoff, μέσω της επανασύνδεσης και των συχνών αναφορών στην προαναγεννησιακή ζωγραφική και την εικονογραφία, στο φολκλόρ και την ασιατική παράδοση, προσφέρουν αμφίσημες αφηγήσεις μέσα από στρώματα χρωστικών ουσιών ημιπολύτιμων λίθων. Την συναρπάζει η ιδέα της «εικόνας» και η στενή της σχέση με την «ποπ αρτ» με ένα ευρύ φάσμα σημείων: η επίπεδη διαμόρφωση των μορφών, ο συμβατικός χώρος και οι αφαιρετικές επεξεργασίες του χρώματος. Το παραδοσιακό μέσο της αυγοτέμπερας βοηθά στη διατήρηση μιας συμβολικής απεικόνισης που επιβάλλει μια διαφορετική ευαισθησία μέσω της χρήσης των ιστορικών γλωσσών, της μνήμης και της φαντασίας. Μεταξύ πρόσφατων εκθέσεων: Beyond The Shore, Galleria Riccardo Crespi, Μιλάνο (2013) • The Madding Spring, Gallery Vela, Λονδίνο (2012) • Opulent Vision, Ford Project Gallery, Νέα Υόρκη (2011) • John Moores Painting Prize 2010, Walker Art Gallery, National Museums Liverpool, Λίβερπουλ (2010) • Zhar, Galerie Stanislas Bourgain, Παρίσι (2010) • Women to Watch: The Figure Re-Figured, Friends of National Museum of Women in the Arts, Λονδίνο (2009) • Invasion: Evasion, Baibakov art projects, Μόσχα (2008) • Morozka, Galleria Riccardo Crespi, Μιλάνο (2008) • Lenin Lovers, Curator Space Gallery, Λονδίνο (2006).

Έργα: 
EVENING ANNALS, 2013 EGG TEMPERA ON WOOD 79 X 180 CM
THOSE THAT BELONG TO THE EMPEROR, 2013 EGG TEMPERA ON WOOD 89 X 180 CM