Sheba Chhachhi

Χώρος: 
MΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Το Water Diviner (Ο Προφήτης του Νερού) προσφέρει μια εμπειρία που αφυπνίζει το κοινό, κάνοντάς το να δει το νερό ως κομμάτι της συμβολικής, πολιτισμικής και ψυχολογικής ζωής και κληρονομίας του ανθρώπου. Προκαλώντας τα συναισθήματα της απόλαυσης, της απώλειας και της αναγέννησης, το βίντεο μεταμορφώνει τον ελέφαντα –ένα σύμβολο σοφίας, δύναμης και γονιμότητας στην Ασία– σε έμβλημα της πολιτισμικής μνήμης, μορφών γνώσης και αγαστής συνύπαρξης με το περιβάλλον.

Οι περισσότεροι από εμάς, καθώς ζούμε σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο μητροπολιτικό αστικό τοπίο, διατηρούμε με αυτό το θεμελιώδες στοιχείο του σώματός μας, αλλά και του σώματος της Γης, μια σχέση εργαλειακή. Ενδιαφερόμαστε για το νερό μόνο ως ανήσυχοι καταναλωτές, όταν αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο της λειψυδρίας ή της μόλυνσης. Το νερό έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα.

Από την άλλη μεριά, οι ανθρώπινοι πολιτισμοί διαθέτουν πλούσια και ζωντανή σημειολογία του νερού. Οι ιδέες για την ιερότητα του νερού, για τη ζωοποιό, εξαγνιστική, μετασχηματιστική, μαγική φύση του αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της παγκόσμιας μυθολογίας.

Το έργο εμπνέεται από τη μυθοποιία ως αποθετήριο οικολογικής φιλοσοφίας. Μας θυμίζει την ανάγκη να βουτήξουμε για να ανακαλύψουμε μια βυθισμένη μεταφυσική, από την οποία μπορούν να αναδειχθούν οι αρχές της λελογισμένης χρήσης και συντήρησης των υδάτινων πόρων.

Το βίντεο είναι κομμάτι της ομότιτλης πολυμεσικής εγκατάστασης.

Sheba Chhachhi

Βιογραφικό: 

γεν. 1958, Χαράρ, Αιθιοπία

Ζει και εργάζεται στο Νέο Δελχί. Σπούδασε στο Τμήμα Οπτικών Επικοινωνιών στο Εθνικό Ινστιτούτο Σχεδίου, Πανεπιστήμιο του Δελχί. Η Sheba Chhachhi εντάσσει το στοιχείο του στοχασμού στην πολιτική, μετατρέποντας τους σύγχρονους προβληματισμούς σε έργα τέχνης βασισμένα στην τεχνολογία της εικόνας. Δημιουργεί site-specific τέχνη σε δημόσιους χώρους αλλά και ανεξάρτητα έργα μέσω των οποίων διερευνά τα ζητήματα του φύλου, της οικολογίας και της βίας επικεντρώνοντας στην προσπάθειά της να αντλήσει από το μυθικό στοιχείο για να κατανοήσει την κοινωνική πραγματικότητα. Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις: Evoking the pause, Dr.BhauDajiLad Museum, Βομβάη (2011) • Luminarium, Volte Gallery, Βομβάη (2011). Πρόσφατες ομαδικές εκθέσεις: The Water Diviner in Difficult Loves, Kiran Nadar Museum, Saket, Νέο Δελχί (2013) • Record/Resist, 9η Μπιενάλε Gwangju Biennial, Νότια Κορέα (2012) • Bhogi/Rogi (Consumption/ Disease στην περιοδεύουσα έκθεση India! Side by Side, Centro Cultural Banco do Brasil, Βραζιλία (2012) • Winged Pilgrims: A Chronicle from Asia στην έκθεση Chimera, The Collectors Show, Μουσείο Τέχνης Σιγκαπούρης (2012) • Black Waters Will Burn, Yamuna-Elbe Public Art Project, Δελχί και Αμβούργο, Γερμανία (2011) • Ganga’s Daughters στην έκθεση Samtidigt (Concurrence), Kulturhuset, Στοκχόλμη και City Art Museum, Ελσίνκι (2011) • Initiation Chronicle στην έκθεση Where Three Dreams Cross, Whitechapel Gallery, Λονδίνο και FotoMuseum Winterthur, Ζυρίχη, Ελβετία (2010) • Against Exclusion, 3η Μπιενάλε της Μόσχας (2009).

Έργα: 
THE WATER DIVINER, 2008 VIDEO PROJECTION (BASED ON PHOTOGRAPHS BY UMEED MISTRY), COLOR, SILENT 3’