Peter Wüthrich

Χώρος: 
ALATZA IMARET

«Χαίρε κόσμε»!

«Βλέπω όλες τις πόλεις της Γης, και γίνομαι τυχαία κομμάτι τους –είμαι βέρος Παριζιάνος, είμαι κάτοικος της Βιέννης, της Αγίας Πετρούπολης, του Βερολίνου, της Κωνσταντινούπολης, είμαι από την Αδελαΐδα, το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, προέρχομαι από το Λονδίνο, το Μάντσεστερ, το Μπρίστολ, το Εδιμβούργο, το Λίμερικ, τόπος μου είναι η Μαδρίτη, η Κάδιθ, η Βαρκελώνη, το Πόρτο, η Λιόν, οι Βρυξέλλες, η Βέρνη, η Φρανκφούρτη, η Στουτγκάρδη, το Τορίνο, η Φλωρεντία.

Ανήκω στη Μόσχα, στην Κρακοβία, στη Βαρσοβία ή, πιο βόρεια, στην Κριστιάνια και στη Στοκχόλμη, στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, αλλά και σε κάποιο δρομάκι της Ισλανδίας –κατάγομαι από όλες αυτές τις πόλεις και μέσα τους ξαναγεννιέμαι.

Βλέπω πόλεις της Αφρικής και της Ασίας, βλέπω το Αλγέρι, την Τρίπολη, τη Ντέρνα, την Εσαουίρα, το Τιμπουκτού, τη Μονρόβια, βλέπω τα πλήθη του Πεκίνου, της Καντώνας, του Μπενάρες, του Δελχί, της Καλκούτας, του Τόκυο, βλέπω την Τεχεράνη, βλέπω τη Μουσκάτ και τη Μεδίνα και τις αμμώδεις εκτάσεις ανάμεσά τους· βλέπω την Αίγυπτο και τους Αιγύπτιους, βλέπω τις πυραμίδες και τους οβελίσκους, βλέπω παρατάξεις, χρώματα, βαρβαρότητες, πολιτισμούς –συγχρωτίζομαι μαζί τους αδιακρίτως και χαιρετίζω όλους τους κατοίκους της Γης.

Όλο μοιραζόμαστε τους αιώνιους σκοπούς της Γης και η ύπαρξη του καθενός μας είναι εξίσου θεία με όλων των άλλων».

Walt Whitman, Leaves of Grass

Ο Peter Wüthrich αντιπαραβάλλει την κύρια λειτουργία των βιβλίων ως φορέων και μέσων διάδοσης γνώσης και νοημάτων, με εικόνες έντονα ποιητικές, που βασίζονται στην ουμανιστική άποψη που έχει για τον κόσμο. [...] Μεταμορφώνοντας τους τυχαίους διαβάτες (καθημερινούς ανθρώπους που συναντά τυχαία στους δρόμους της εκάστοτε πόλης) σε αγγέλους με τη βοήθεια των βιβλίων, που παίζουν τον ρόλο των φτερών, ο καλλιτέχνης μετατρέπεται σε Θεό ενώ παράλληλα απαντά σε ορισμένα θεμελιώδη ερωτήματα για την ουσία των αγγέλων: είναι οι άγγελοι πλάσματα αυτού του κόσμου; Κι αν είναι, έχουν πατρίδα; Είναι οι άγγελοι Γάλλοι, Αμερικάνοι, Γερμανοί και Ασιάτες ή μήπως είναι όλοι τους «Άγγελοι του Κόσμου»; [...]

Για τον Wüthrich, το βιβλίο είναι το μέσο που μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε αγγέλους: «Τα βιβλία, ως φορείς της γνώσης, της φαντασίας και της δημιουργικότητας, μεταμορφώνονται σε ‘φτερά αγγέλων’. Πιστεύω ότι τα ‘φτερά των αγγέλων’ ενσταλάζουν ένα ιδιαίτερο πνεύμα στον νου των ανθρώπων που συμμετέχουν...».

Gérard A. Goodrow, κριτικός τέχνης, Κολονία. Απόσπασμα από το Here, There and Everywhere. Angels as Mediums in the Work of Peter Wüthrich.

 

Βιογραφικό: 

γεν. 1962, Βέρνη, Ελβετία

 

Ζει και εργάζεται στη Βέρνη. Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και μετά, χρησιμοποιεί αποκλειστικά ως μέσο της τέχνης του το βιβλίο. Σε πολλές από τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις, από τοιχογραφίες και εγκαταστάσεις μέχρι φωτογραφίες και φιλμ, περιστρέφεται γύρω από το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου του. Κάθε μια από αυτές τις προτάσεις του βασίζεται στη βαθιά επιθυμία του να μην λαμβάνει τον κόσμο ως αναπαραστατική αξία αλλά να τον κάνει αντικείμενο μιας μεταμορφωτικής φαντασίας, μέσα στο πλαίσιο της οποίας τα πράγματα γίνονται αντανακλάσεις του εαυτού τους και συνεπώς εικόνες των δικών τους απεριόριστων δυνατοτήτων. Από το 2000 δουλεύει το εν εξελίξει δημόσιο project The Angels of the World. Επιλογή εκθέσεων:[MARCA] Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Καταντζάρο, Ιταλία (2013) • Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού, Παρίσι (2013) • SESC Pinheiros, Σάο Πάολο(2012) • [mac] Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μασσαλία (2012) • Palazzo Zenobio, Βενετία (2011) • Kunsthalle, Μάνχαϊμ (2011) • Biblioteca Vasconcelos, Πόλη του Μεξικού (2009) • University Museum of Art, Μασαχουσέτη(2008) • Aichi Museum of Art, Ναγκόγια, Ιαπωνία (2007) • Fondation pour l’ Art Contemporain Salomon, Annecy, Γαλλία (2006) • OK Centrum für Gegenwartskunst, Λιντς (2005) • Kunsthalle Winterthur, Ελβετία (2003) • La Chaufferie, Στρασβούργο (2002) • CGAC, Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, Ισπανία (2001) • Kunsthalle & Kunstverein Bremerhaven, Rupertinum και Museum der Moderne, Σάλτσμπουργκ (2000) • Kunstmuseum Solothurn, Ελβετία (2000) • Kunstverein Freiburg, Γερμανία (1999) • Kunsthaus, Ζυρίχη (1998) • Schirn Kunsthalle, Φρανκφούρτη (1998).

 

Έργα: 
ANGELS OF THESSALONIKI, 2013 SERIES OF PHOTOGRAPHS VARIOUS DIMENSIONS
ANGELS OF THESSALONIKI, 2013 SERIES OF PHOTOGRAPHS VARIOUS DIMENSIONS
ANGELS OF THESSALONIKI, 2013 SERIES OF PHOTOGRAPHS VARIOUS DIMENSIONS
ANGELS OF THESSALONIKI, 2013 SERIES OF PHOTOGRAPHS VARIOUS DIMENSIONS
ANGELS OF THESSALONIKI, 2013 SERIES OF PHOTOGRAPHS VARIOUS DIMENSIONS