Nigol Benzjian

Χώρος: 
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 6

Στο Poet/Mourner (Ποιητής/Θρηνητής) ο Marc Nichanjan, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Αρμενικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, παρουσιάζει, αναλύει και αξιολογεί την κληρονομιά ενός εκ των σπουδαιότερων Αρμένιων ποιητών, του Daniel Varoujan. Ο Marc Nichanjan θέλει να αποδείξει ότι η ποίηση είναι η υψηλότερη μορφή τέχνης και ότι ο ποιητής είναι ο κατεξοχήν καλλιτέχνης. Συνεπώς ο καλλιτέχνης/ποιητής είναι ένας θρηνητής, ο οποίος θρηνεί με μέσο τη φιλολογία. Πάνω του όμως έχει επενδυθεί η τελευταία ελπίδα επιβίωσης και αναγέννησης, ακριβώς μέσω του θρήνου, όταν τα πάντα έχουν καταστραφεί και αποσαθρωθεί, όταν όλα έχουν χαθεί και ο κόσμος είναι έτοιμος να ξεχάσει ό,τι προϋπήρξε.

Σε αυτή την εικοσάλεπτη παρουσίαση βλέπουμε τον Marc Nichanjan να μιλά απευθείας στην κάμερα, αντικρίζοντας κατάματα τον θεατή. Έπειτα από μια πολύ σύντομη εισαγωγή του Daniel Varoujan, ο Marc εμφανίζεται να έχει ήδη ξεκινήσει την ομιλία του. Ακολουθεί ένας συναρπαστικός μονόλογος, εμείς όμως τον αφήνουμε στη μέση, ενώ φαίνεται να έχει να πει πολλά ακόμα. Το κοινό αποκτά έτσι την έντονη εντύπωση ότι πολλά είχαν ειπωθεί ήδη και πολλά θα ειπωθούν ακόμα, μετά τα όσα είχε τη δυνατότητα να δει.

Ο Daniel Varoujan υπήρξε πρώτα και κύρια ένας Αρμένιος ποιητής, ένας διανοούμενος, ρήτορας και δάσκαλος. Γεννήθηκε το 1884 στην Σεβαστούπολη, τη σημερινή Σεβάστεια της Τουρκίας. Σπούδασε πρώτα στην Κωνσταντινούπολη, μετά στη Βενετία και στο τέλος στη Γάνδη.

Το 1915 έγινε ένας από τους πρώτους Αρμένιους διανοούμενους που συνελήφθησαν από το κίνημα των Νεότουρκων. Εξορίστηκε, κι έπειτα από έξι μήνες έπεσε θύμα δολοφονίας –ήταν μόλις 31 ετών. Η λογοτεχνική του κληρονομιά αποτελείται από τέσσερις ποιητικές συλλογές, οι οποίες τον ανέδειξαν αδιαμφισβήτητα ως μία από τις σημαντικότερες μορφές της αρμενικής λογοτεχνίας.

Το Ποιητής/Θρηνητής είναι απόσπασμα από μια ταινία μεγαλύτερου μήκους με τίτλο Γάλα, γαρύφαλλο και ένα θεϊκό τραγούδι, με αντικείμενο τη λογοτεχνική κληρονομιά του Daniel Varoujan.

Nigol Bezjian

Βιογραφικό: 

γεν. 1955, Χαλέπι, Συρία

Ζει και εργάζεται στη Βυρηττό (Λίβανος). Σπούδασε στις ΗΠΑ, στη Σχολή Εικαστικών Τεχνών (πτυχίο στις κινηματογραφικές σπουδές) στη Νέα Υόρκη, και στη Σχολή Θεάτρου, Τηλεόρασης και Φιλμ (μεταπτυχιακό στις κινηματογραφικές σπουδές) του UCLA School of Film, Television and Theatre στο Λος Άντζελες. Μετά την ταινία του Chickpeas (1992), ανέπτυξε το δικό του σκηνοθετικό ύφος συνδυάζοντας

στοιχεία αφήγησης με ντοκιμαντέρ, με αποτέλεσμα ταινίες άκρως προσωπικού και ποιητικού χαρακτήρα. Συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, όπως: Golden Apricot Film Festival, Αρμενία • !f Istanbul Film Festival, Τουρκία • Ecran Du Real, Λίβανος • Costruire il Passato nel Presente, Βενετία • Building Bridges, Αρμενία. Έχει κάνει πολλές ταινίες (Roads Full of Apricots, 2011• Muron, 2002 • Verve, 2003 • Home/Land, 2008 • I Left My Shoes in Istanbul, 2011• Milk, Carnation and a Godly Song, 2012) και έχει βραβευτεί σε πολυάριθμα σημαντικά φεστιβάλ κινηματογράφου, μεταξύ άλλων: Golden Panda, Κίνα • Golden Eagle, Βέλγιο • Aliph, Λίβανος • Mamoulian Award, ΗΠΑ.

 

Έργα: 
POET/MOURNER, 2013 VIDEO PROJECTION, COLOR, SOUND 21’
POET/MOURNER, 2013 VIDEO PROJECTION, COLOR, SOUND 21’