Jafar Panahi

Χώρος: 
ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ

Το The Accordion (Το Ακορντεόν) αφηγείται την ιστορία δύο νεαρών μουσικών, οι οποίοι παίζουν ακορντεόν στους δρόμους για να ζήσουν. Μια μέρα, ενώ παίζουν έξω από ένα τζαμί, κάποιος άγνωστος αποσπά βίαια το όργανο και απομακρύνεται. Οι δύο μουσικοί τον αναζητούν και, μέσα στο πολύβοο πλήθος του παζαριού, αναγνωρίζουν τον ήχο του ακορντεόν τους και ανακαλύπτουν τον άγνωστο άνδρα να ικετεύει καθισμένος στο πεζοδρόμιο, παίζοντας το ακορντεόν που τους είχε αποσπάσει νωρίτερα. Η δυνατή αυτή ιστορία αποτυπώνει τον καλλιτεχνικό κόσμο του σκηνοθέτη και αναφέρεται με μεταφορικό τρόπο στις νέες γενιές, οι οποίες, εξαιτίας του αναπτυγμένου συναισθήματος κατανόησης που διακρίνει τους νέους, προτιμούν την αλληλεγγύη από τις συγκρούσεις.

Σχολιάζοντας αυτό το θέμα, ο Panahi είχε πει το 2010: «Είμαι σκηνοθέτης με κοινωνική συνείδηση και ευαισθησία για κάθε νέο φαινόμενο που εμφανίζεται στην κοινωνία μου. Ασφαλώς και αντιδρώ στα όσα συμβαίνουν –ίσως Το Ακορντεόν να αποτελεί την προσωπική μου αντίδραση απέναντι στα γεγονότα, δείχνοντας επίσης τον τρόπο με τον οποίο παρατηρώ την πραγματικότητα. Προφανώς, η θρησκεία βρίσκεται στη ρίζα των προβλημάτων. Καθώς το καθεστώς στη χώρα είναι θεοκρατικό, κάθε αξιολογική κρίση μιας ιδέας γίνεται με όρους “σωστού” και “λάθους”, “καλού” και “κακού”. Οι πολίτες είτε προσεγγίζουν τη θρησκεία είτε προσποιούνται ότι έχει το δικαίωμα αυτή να επιβάλλεται και να καταστρατηγεί τα δικαιώματα των άλλων. Το Ακορντεόν αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που προσπαθεί να επιβιώσει σε μια υποκριτική, θεοκρατική κοινωνία. Ο ίδιος άνδρας που σταματά βίαια έναν μουσικό, επικαλούμενος τη θρησκευτική απαγόρευση, είναι υποχρεωμένος να κάνει το ίδιο για να επιβιώσει. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι το παιδί. Κατά την άποψή μου είναι το σύμβολο της επόμενης γενιάς: στον ιδεαλιστικό κόσμο του, αναγνωρίζει την ανάγκη του άλλου για επιβίωση και επιλέγει, αντί της βίας, να μοιραστεί το πενιχρό του εισόδημα με κάποιον αδύναμο συνάνθρωπό του, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος μπορεί να γίνει πολύ φτωχότερος. Η συμπόνια είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η κοινωνία στην οποία ζω. Η κοινωνία διατρανώνει την απαίτησή της να δοθεί τέλος στη βία, όμως η στάση των κρατούντων καθιστά τη βία μονόδρομο. Τα μέσα ενημέρωσης σιγούν και η μόνη γλώσσα που μιλάνε είναι αυτή του φόβου και της απειλής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρωταγωνιστής της ταινίας αναδεικνύεται σε πρότυπο ιδεαλισμού, για μια κοινωνία όπου κυριαρχεί η άνωθεν επιβαλλόμενη βία».

Βιογραφικό: 

γεν. 1960, Mianeh, Ιράν

Ζει και εργάζεται στην Τεχεράνη. Είναι από τους πιο γνωστούς ιρανούς σκηνοθέτες και έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ κινηματογράφου. Ο Panahi μαθήτευσε ως σκηνοθέτης στην ιρανική τηλεόραση για την οποία αργότερα έκανε πολλές ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Στη συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός του Αμπάς Κιαροστάμι. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία κυκλοφόρησε το 1995, με τίτλο The White Balloon, και κέρδισε τη Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ των Καννών. Η δεύτερή του ταινία, The Mirror (1997), βραβεύτηκε με τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο ενώ το 2000 κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας για την ταινία του, The Circle. Το 2003, ο Panahi σκηνοθέτησε το Crimson Gold, με το οποίο κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών, και το 2006 κυκλοφόρησε το Offside, με το οποίο κέρδισε την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Η ταινία This is not a film (2011, συν-σκηνοθεσία με τον Mojtaba Mirtahmasb) έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών το 2012 και το τελευταίο του έργο, Closed Curtain (2013), κέρδισε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 2013.

 

Έργα: 
THE ACCORDION, 2010 SHORT MOVIE, COLOR, SOUND 8’ 22’’
THE ACCORDION, 2010 SHORT MOVIE, COLOR, SOUND 8’ 22’’
THE ACCORDION, 2010 SHORT MOVIE, COLOR, SOUND 8’ 22’’
THE ACCORDION, 2010 SHORT MOVIE, COLOR, SOUND 8’ 22’’
THE ACCORDION, 2010 SHORT MOVIE, COLOR, SOUND 8’ 22’’
THE ACCORDION, 2010 SHORT MOVIE, COLOR, SOUND 8’ 22’’
THE ACCORDION, 2010 SHORT MOVIE, COLOR, SOUND 8’ 22’’
THE ACCORDION, 2010 SHORT MOVIE, COLOR, SOUND 8’ 22’’