İnci Eviner

Χώρος: 
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 6

Αυτό που χαρακτηρίζει το σύνολο του έργου μου, τόσο στη βίντεο περφόρμανς όσο και στη ζωγραφική, είναι το ενδιαφέρον μου για τα κενά που χωρίζουν τις έννοιες της ανθρώπινης υπόστασης και εθνικής ταυτότητας, του ανθρώπου και του φύλου, της μνησικακίας και της στοργής, του εντός και του εκτός, της εισόδου και της εξόδου, του unheimlich (ανοίκειου) και του heimlich (οικείου). Με απασχολεί, επίσης, η διφορούμενη και ετερογενής μορφή αυτών των κενών... Το Fluxus of Girls on Europe είναι ένα θρηνητικό έργο με θέμα τη μετανάστευση.

Πώς είναι δυνατόν να βρίσκεσαι εντός και εκτός την ίδια στιγμή; Να ανήκεις τόσο στο εγώ όσο και στο εκείνοι; Να βρίσκεσαι ταυτόχρονα δίπλα, αλλά και τόσο μακριά; Το πολιτικό τραύμα αυτής της θηλυκότητας, της δικής μου και της δικής μας, πώς άραγε μπορεί να το αντέξει αυτή η φωνή, αυτά τα κορίτσια; Τα κορίτσια εγκαταλείπουν το σπίτι και την πατρίδα τους με προορισμό την Τουρκία. Φτάνουν ολόχαρες στην Ευρώπη, σαν να πήγαιναν εκδρομή, όμως το ταξίδι τους, που ξεκίνησε με χαρά και ελπίδα, καταλήγει στην απογοήτευση. Μεταναστεύοντας, αφήνουν πίσω το σπίτι τους (heimlich)∙ορισμένες από τις νεαρές κοπέλες αναζητούν την ελευθερία. Θέλησα να εκφράσω μέσω της ποίησης αυτά τα ανάμικτα συναισθήματα ελπίδας και απόγνωσης, τα όνειρα και τις απογοητεύσεις τους. Το ποιητικό κείμενο μεταμορφώνει το ταξίδι τους σε μια επική φωνή, αναδομώντας τα σώματα των κοριτσιών, στα οποία λέει:

Σύντομα θα νυχτώσει εδώ.

Κάποιο σώμα θα βρεθεί, και θα εξετάσουν το εσωτερικό του.

Ε, εσύ! Εσύ, το κορίτσι που παρακοιμάται κι ερμηνεύει τα όνειρα.

Έλα, πάμε.

Τα κορίτσια έσκισαν με χαρά το δέρμα τους.

Και μαχαίρωσαν τον ξένο που κατοικεί μέσα τους.

Έπειτα, μια ελευθερία...

Τραγούδησε ένα τραγούδι για την ελευθερία, κι έφυγε

Ξαφνικά, ένας τρελός με φώναξε, ενώ βρισκόμουν στο κρεβάτι

Γύρνα πίσω, τα σπίτια σας έχουν πάρει φωτιά.

Όλοι μαζί σταματήσαμε, κοιτάξαμε, διαγράψαμε, ξεχάσαμε, σταματήσαμε, κοιτάξαμε.

Διαγράψαμε...

Ένας κόμπος στο λαιμό!

Όλοι κάνουν παράπονα για σένα.

Κόμπος στον λαιμό!

Όλοι κάνουν παράπονα για σένα. Όλοι κάνουν παράπονα για σένα.

Κορίτσι! Είσαι ένας κόμπος στον λαιμό!

Όλοι κάνουν παράπονα για σένα!

Είναι αργά, είμαι κουρασμένος. Είναι αργά,

Σιγά σιγά έπεσα κάτω με τα μούτρα

Καθώς έπεσε, αποκάλυψε στον άλλον ένα μυστικό

Ο Ρίλκε σού άφησε αυτό το μυστικό πριν πεθάνει

Άκου!

«Και αν στη μνήμη γήινου δεν γίνεται να μείνεις,

“Ρέω”, να πεις στη σιωπηλή γη την καρτερική.

Λέγε στ’ ορμητικό νερό: “Εγώ ζω και υπάρχω1”».

1Η μετάφραση του σονέτου του Ρίλκε είναι του Μ. Β. Ραϊζη, R. M. Rilke, «Σονέτα στον Ορφέα: Ερμηνευτική Προσέγγιση». Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Σύγκριση, τεύχ. 1, Απρ. 1989 (ΣτΜ).

 

Βιογραφικό: 

γεν. Πολατλί, Τουρκία

Ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη. Η καλλιτέχνης δημιουργεί μια ένταση μεταξύ του χώρου και του ανθρώπινου σώματος χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως η εικονογράφηση, η φωτογραφία και το βίντεο. Αυτή η ένταση λειτουργεί ως καλλιτεχνική προσέγγιση που αποκαλύπτει ότι είναι συγκαλυμμένο και παραβιάζει τους κώδικες. Τα βίντεό της παρουσιάζουν το αλλόκοτο μέσα στο σκηνικό του λογικού και εξετάζουν θέματα ταυτότητας – ιδιαίτερα τη γυναικεία ταυτότητα μέσα από την κοινωνική, πολιτιστική, ιστορική και πολιτική οπτική. Μεταξύ των ατομικών της εκθέσεων περιλαμβάνονται: Fluxus of Girls on Europe, Galeri Nev Istanbul, Κωνσταντινούπολη • Harem, Art in the Auditorium, Whitechapel Gallery, Λονδίνο • Nouveau Citoyen, MAC/VAL, Vitry-sur-Seine, Γαλλία • Hold, Mizuma Gallery, Τόκιο • Broken Manifestos, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Πόλης του Παρισιού. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των: 7η Asia Pacific Triennial Σύγχρονης Τέχνης, Gallery of Modern Art και Queensland Art Gallery, Μπρισμπέιν • Desire for Freedom: Art in Europe since 1945, Deutsches Historiches Museum, Βερολίνο • Istanbul Modern-Rotterdam, Boijmans van Beuningen Museum, Ρότερνταμ • Making Room: The Space Between Two and Three Dimension, MASSMoCA, Μασαχουσέτη • Tableaux Vivants, Bonnier Konsthall, Στοκχόλμη • Istanbul Traversée, Palais des Beaux-Arts, Λιλ, Γαλλία • Affinities: New Acquisitions, Deutsche Bank Collection, Deutsche Guggenheim 1997-2007, Deutsche Guggenheim, Βερολίνο.

Έργα: 
FLUXUS OF GIRLS ON EUROPE, 2010 STILL FROM THE VIDEO, 6 CHANNEL SOUND INSTALLATION 3’
FLUXUS OF GIRLS ON EUROPE, 2010 DETAIL FROM THE VIDEO, 6 CHANNEL SOUND INSTALLATION 3’
FLUXUS OF GIRLS ON EUROPE, 2010 STILL FROM THE VIDEO, 6 CHANNEL SOUND INSTALLATION 3’
FLUXUS OF GIRLS ON EUROPE, 2010 STILL FROM THE VIDEO, 6 CHANNEL SOUND INSTALLATION 3’