Μίλτος Μανέτας

Χώρος: 
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 6

Μην μου ζητάς την φόρμουλα

που κόσμους θα σου ανοίξει,

Ίσως μια κάποια συλλαβή στρεβλή

σαν το ξερό κλαδί

Δεν έχουμε άλλο τίποτα σήμερα να σου πούμε

Μόνο το τι δεν είμαστε, τι δεν επιθυμούμε.

Eugenio Montale, Κόκκαλα σουπιάς, 1924

Αυτό γνωρίζουν σήμερα οι Έλληνες: «μόνο το τι ΔΕΝ είμαστε, τι ΔΕΝ επιθυμούμε». Αυτό έχουν να πουν οι Έλληνες, καμιά φορά με λιθοβολισμούς ή με τη βία των σπασμένων μαρμάρων.

Λένε οι Έλληνες: «Δεν είμαστε, ούτε επιθυμούμε να γίνουμε τέλειοι Βορειοευρωπαίοι». Ένας νέος Μέσος Νότος γεννιέται σήμερα: ήδη μεταμορφώνει ορατά την Ελλάδα και πιο ανεπαίσθητα τις άλλες μεσογειακές χώρες της Ευρώπης και τη Μέση Ανατολή. Η έλευσή του –όπως κάθε νεογέννητου πράγματος– συνοδεύεται από την Κρίση αλλά και από την Ελπίδα. Η κρίση είναι κυρίως οικονομική: ο Μέσος Νότος καλωσορίζει την κρίση της Οικονομίας του! Η ελπίδα είναι πολιτισμική: αυτή είναι, πια, η νέα μας αποστολή.

Μίλτος Μανέτας

Βιογραφικό: 

γεν. 1964, Ελλάδα

Ζει και εργάζεται στη Ρώμη και τη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στην Ακαδημία της Μπρέρα, στο Μιλάνο. Είναι καλλιτέχνης και θεωρητικός, και τα έργα του διερευνούν την απεικόνιση και την αισθητική της κοινωνίας της πληροφορίας. Είναι ιδρυτής της καλλιτεχνικής κίνησης Neen, πρωτοπόρος της Machinima και της internet art. Το 2009 ξεκίνησε το Internet Pavilion για την Μπιενάλε της Βενετίας και από το 2011 διευθύνει το MACROeo (electronicOrphanage στο MACRO Museum στη Ρώμη). Σύμφωνα με τον Lev Manovich, η δουλειά του Μανέτα μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στην εδραιωμένη παράδοση της σύγχρονης ζωγραφικής (που αντιπροσωπεύει το σύγχρονο άνθρωπο στο συγκεκριμένο, σύγχρονο περιβάλλον του). Ατομικές εκθέσεις (επιλογή): The Unconnected, 3ο Internet Pavilion, Μπιενάλε Βενετίας, Oratorio di San Ludovico (2013) • Blackberry Paintings, Santo Spirito in Sassia, Ρώμη και MACRO – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ρώμη (2013) • Padiglione Internet, 1ο Internet Pavilion, 53η Μπιενάλε Βενετίας (2009) • The Internet Paintings, Blow de la Barra Gallery, Λονδίνο (2007) • Dogs And Cables, Yvon Lambert Gallery, Νέα Υόρκη (2006) • Neen, A New Art Movement For The Digital Age, Gagosian Gallery, Νέα Υόρκη (2000). Πρόσφατες ομαδικές εκθέσεις (επιλογή): Rematerialized, New Galerie, Παρίσι (2013) • Painting Invisible Paintings, Fotográfica Bogotá, Galeria La Central, Μπογκοτά (2013) • Commercial Break, Garage Projects, παράλληλη έκθεση, 54η Μπιενάλε Βενετίας (2011) • NETinSPACE, εναρκτήρια έκθεση, MAXXI, Ρώμη (2010).

Έργα: 
UNTITLED (ALPHA AND HER MOTHER), 2013 OIL ON CANVAS 80 X 120 CM
UNTITLED (CAMILO AND BENJAMIN), 2013  OIL ON CANVAS 80 X 120 CM