Η Μπιενάλε του Λευκού Οίκου (διαδικτυακή πλατφόρμα)

Η Μπιενάλε του Λευκού Οίκου (www.whitehousebiennial.com) είναι μια διεθνής συμμετοχική πλατφόρμα του Νίκου Χαραλαμπίδη, η οποία παρουσιάζει παρεμβάσεις/προτάσεις καταξιωμένων αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Θέτοντας μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για τη σύγχρονη πολιτική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, αποβλέπει σε έναν ουσιαστικό διάλογο ανάμεσα στο δημιουργό, το κοινό αλλά και τα κέντρα αποφάσεως, επενδύοντας στην επικοινωνιακή, παρεμβατική λειτουργία της τέχνης. Χαρακτηριστικό του ιδιότυπου αυτού πρότζεκτ, που αποτελεί και την πρώτη διαδικτυακή μπιενάλε, είναι η δημιουργία διόδων από τα σπίτια των καλλιτεχνών στην κατοικία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια προσπάθεια αλληλεπίδρασης με τον Λευκό Οίκο.

 

Λευκή και Κόκκινη σημαία

Με τον τίτλο Λευκή και Κόκκινη σημαία, ο Νίκος Χαραλαμπίδης παρουσιάζει μέρος από μια ενότητα παραστατικών έργων,  που πρωτοπαρουσιάστηκαν στην μπιενάλε Βενετίας το 1997. Τα έργα, που προορίζονταν για γιγαντοαφίσες δρόμου, αποτελούν ένα ιδιόμορφο αφιέρωμα στην Βάσω Κατράκη, η φιγούρα της οποίας εμφανίζεται εν δράση σε σιβυλλικές Εαμικές γιάφκες με αργαλειούς ή χειροκίνητες εκτυπωτικές μηχανές και ξυλόσομπες, μεταφέροντας το θεατή στην εποχή του αγώνα κατά του φασιστικού άξονα και την Ελλάδα πίσω, σε ένα αγροτικό παρελθόν κοινωνικής συνοχής, πολιτισμικής μνήμης και πολιτικής, αγωνιστικής συνείδησης.
 
Η ενότητα αυτή εντάσσεται στη έκθεση «Παράδοση-Ανατροπή» του ΚΜΣΤ, που φιλοξενείται στο χώρο του, στην Αποθήκη Β1, λιμάνι

18.09 - Δεκέμβριος 2013

Χώρος: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών
Οργάνωση: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
 
Δράση στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης και της έκθεσης «Βάσω Κατράκη: Διάλογος με το Λευκό και το Μαύρο» του Τελλογλείου.

 

 

 

Χώρος: 
Λευκός Πύργος
Info: 
18.09 – 31.10.2013
Λεωφ. Νίκης
Τρ-Κυ 09:00-16:00 / Δευτέρα κλειστά
Τ: +30 2310 267832
 
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:
Δήμος Θεσσαλονίκης / 48α Δημήτρια
Photos: