Δελτίο Τύπου 4Η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Έκθεση των έργων του 4ου Εργαστηρίου Νέων Καλλιτεχνών «Μεσογειακό Ταμπεραμέντο; Στερεότυπα τόπων και άλλοι μύθοι»

Τελευταία εβδομάδα για την έκθεση «Μεσογειακό Ταμπεραμέντο; Στερεότυπα τόπων και άλλοι μύθοι», στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του ΚΜΣΤ στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι, η οποία ολοκληρώνεται το Σάββατο 8 Μαρτίου 2014.

Στην έκθεση φιλοξενούνται τα έργα των δέκα νέων καλλιτεχνών από τον χώρο των εικαστικών, της μουσικής και της γραφιστικής, που συμμετείχαν στο ομώνυμο εργαστήριο, στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00. Είσοδος δωρεάν).

 

Οι Ελεάνα Αντωνάκη, Γιώργος Γεροντίδης, Χρήστος Δημητριάδης, Γιάννης Δρακόπουλος, Σωτηρία Ζορμπά, Ναυσικά Μοσχοπούλου, Αποστόλης Ρίζος, Νάνα Σαχίνη, Αναστάσης Στρατάκης και May Roosevelt, συμμετείχαν στο Εργαστήριο μετά από ένα ανοιχτό κάλεσμα της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και του Πεδίου Δράσης Κόδρα του Δήμου Καλαμαριάς.

Οι καταξιωμένοι εικαστικοί Νίκος Ναυρίδης και Adrian Paci ήταν οι διδάσκοντες του Εργαστηρίου, που καθοδήγησαν και μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες ενδιαφέρουσες συζητήσεις και πρακτικές. Πέρα από την καθαυτό καλλιτεχνική δημιουργία, το 12ήμερο του Εργαστηρίου (14 – 25 Οκτωβρίου 2013) έδωσε την ευκαιρία για ουσιαστική συνεργασία και επικοινωνία ανάμεσα στους συμμετέχοντες με επίκεντρο τη Μεσόγειο.

 

Οι ιστορικοί τέχνης-επιμελητές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Αρετή Λεοπούλου και Θοδωρής Μάρκογλου, περιγράφουν την εμπειρία του Εργαστηρίου «(…) Αυτό στο οποίο εστιάσαμε το ενδιαφέρον μας ήταν τα στερεότυπα της Μεσογείου, όσα έχουν χτίσει το μύθο της, πολιτισμικά, αλλά και προσωπικά για τον καθένα. Γιατί μας απασχολεί η Μεσόγειος τώρα; Μήπως η ιδέα της μεσογειακής κουλτούρας εξυπηρετεί συμφέροντα του πολιτισμικού ιμπεριαλισμού; Μήπως η ενιαία εικόνα που εστιάζει στις ομοιότητες, μας αποτρέπει από το να δούμε τις διαφορές και να σκεφτούμε πιο παραγωγικά πάνω σε αυτές; (…) Είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε από κοντά τον τρόπο και τη σκέψη που κατευθύνει τη δουλειά του καθένα από τους συμμετέχοντες. Γνωριστήκαμε. Αμφισβητήσαμε, αναιρέσαμε, επιβεβαιώσαμε πολλά: τρόπους, σκέψεις, δυνατότητες, ανάγκες, ναρκισσισμούς ή αυτοαναιρέσεις, τεχνικές ή εννοιολογικές δυσκολίες κάθε τύπου. Η γη, η γέννηση, η οικογένεια, η θάλασσα, το αλάτι, τα όνειρα, οι ακρότητες και οι θεότητες ήταν κάποια από τα θέματα που απασχόλησαν τους καλλιτέχνες του Εργαστηρίου θεωρητικά, αλλά και πρακτικά. Η έκθεση που προέκυψε είναι το αποτέλεσμα, η οπτικοποίηση όλων των παραπάνω. Ανταποκρίνεται πλήρως σε όσα προηγήθηκαν, σε όλη την παραπάνω εμπειρία, είναι η εργασία που κατέθεσε καθένας μόνος του -και τελικά όλοι μαζί- σε αυτήν την απόπειρα.»

 

Συντελεστές Εργαστηρίου

Διεύθυνση: Κατερίνα Κοσκινά (Διευθύντρια της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Πρόεδρος ΔΣ του ΚΜΣΤ)

Επιμέλεια –Συντονισμός ΚΜΣΤ: Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου (Ιστορικοί τέχνης – Επιμελητές ΚΜΣΤ)

Συντονισμός ΠΔΚ: Δημήτρης Μιχάλαρος (Chief Director ΠΔΚ – Εικαστικός καλλιτέχνης)

Επιτροπή επιλογής καλλιτεχνών: Κατερίνα Κοσκινά, Δημήτρης Μιχάλαρος, Βασίλης Ζωγράφος (Επιμελητής Κόδρα Fresh – Εικαστικός καλλιτέχνης), Θοδωρής Μάρκογλου, Αρετή Λεοπούλου

 

Η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης («Παλιές Διασταυρώσεις –Make it New” , 18 Σεπτεμβρίου 2013-31 Ιανουαρίου 2014) αποτελεί τη δεύτερη διοργάνωση τριμερούς προγράμματος που ξεκίνησε το 2011 και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και την Ελλάδα. Διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τη συνεργασία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης», τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή πολλών φορέων της πόλης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας ΚΜΣΤ

Τ: 2310 589152

press@greekstatemuseum.com, pr@greekstatemuseum.com

Date: 
04.Mar.2014
Φωτογραφίες: 
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης
May Roosevelt, Ωδή στη Χαρά, 2013-14 Βίντεο, ήχος, 4’ 40”
Απόστολος Ρίζος, Thoughts on an arrangement #1, 2013-14 Aνοξείδωτο ατσάλι, καουτσούκ, πλέξιγκλας, κλαδιά