Απόστολος Γεωργίου

Χώρος: 
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 6

Άνθρωποι μέσα σε χώρους είναι η δουλειά του Γεωργίου.

Αν και θέλουμε να βλέπουμε τους χώρους αυτούς σαν αρχιτεκτονική ή και σαν πόλη, το σκηνικό που στήνεται περιγράφει χώρους ψυχικούς που ανήκουν σε φαντασιώσεις και έχουν βγει από τις σχέσεις μας με τον άλλο αλλά και με τον ίδιο τον εαυτό μας. Οι χώροι αυτοί είναι πεδία αφαίρεσης και παιχνίδια χρωμάτων.

Το έργο συγκεντρώνει μια συλλογικότητα όσον αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις, καταστάσεις που μένουν αμίλητες για χρόνια, δευτερόλεπτα που καθορίζουν μια ολόληρη ζωή. Κωμικοί ήρωες μέσα σε τραγικές (το τραγικό που είναι και αστείο και τρομερό) σκηνές. Θεατρικότητα και κινηματογράφος μαζί, κάθε μέρα.

Κουβαλώντας την Ελλάδα του ‘50 σαν βασική αναφορά και έμπνευση, που κατά τον ίδιο υπεραρκούσε και υπεραρκεί να κοιτάει κανείς γύρω του, με τους ίδιους ήρωες και ηρωίδες να γεννιούνται και να γκρεμίζονται.

Προβλήματα, που δεν λύνονται με λέξεις, ισορροπούν ακροβατώντας μέσα στα μεγάλα τελάρα που μοιάζουν με τοιχογραφίες. Οι λύσεις αυτών δεν είναι happy end. Δεν έχουν αρχή, μέση και τέλος και είναι ευμετάβολες. Το μεγάλο έργο του Γεωργίου είναι σαν τα όνειρα.

Σύλβια Κουβάλη

Βιογραφικό: 

γεν. 1952, Θεσσαλονίκη

Σπούδασε αρχιτεκτονική (1971-1973) στη Hochschule für angewandte Kunst στη Βιέννη και συνέχισε (1973-1975) με σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Φλωρεντία. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις: Frieze New York (2013) • Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη (2012) • Apostolos Georgiou. Painting, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα (2011) • Γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή, Αθήνα (2000). Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, όπως: The System of Objects, Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Αθήνα (2013) • All That Shines Ain’t No Gold, Rodeo, Κωνσταντινούπολη (2012) • The First Image, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη και Centre regional d’Art Contemporain Languedoc Rousillon, Séte, Γαλλία (2009) • ANOS 80 UNA TOPOPLGIA, Museo de Arte Contemporanea de Serralves, Πόρτο, Πορτογαλία (2006).

Έργα: 
UNTITLED, 2012  ACRYLIC ON CANVAS  280 X 220 CM